טניס שולחן הוא ענף אולימפי מאז אולימפיאדת סאול, 1988, והיות שהמשחקים מתקיימים פעם ב4 שנים בלבד, הטורניר הפך במהרה לאירוע היוקרתי ביותר בו ניתן לשחק. לרגל המשחקים, עושים סדר בנושאים השונים: מהן כל קטגוריות המשחק השונות, מתי המשחקים מתקיימים, מה הספקנו לראות בפריז עד כה, תמונת מצב ישראלית, ואיך בכלל מעפילים למשחקים האולימפיים?
מתי מתחילים ומה התאריכים לכל אירוע?
הטורניר נפתח כבר בתחילת השבוע, עם קטגוריית הזוגות המעורבים. קטגוריה זו נחשבת חדשה והוצגה לראשונה בטוקיו 2020. הסינים, שבאופן מפתיע לא הצליחו אז לזכות במדליית הזהב בקטגוריה, השלימו את המשימה הפעם עם ניצחון משכנע של וואנג צ`וקין וסאנג יננגשה המדורגים כל אחד.ת במקום הראשון בעולם ביחידים וביחידות.
וואנג צ`וקין המדורג 1 בעולם - הצלחה בזוגות המעורבים לראשונה עבור סין
טורניר היחידים החל גם הוא בתחילת השבוע, וייערך עד ל4 באוגוסט. המשחקים הקבוצתיים יחלו יומיים לאחר מכן, בין התאריכים 6-10 באוגוסט. חשוב לציין כי עם סיום המשחקים האולימפיים, יחלו המשחקים הפראלימפיים, וגם שם ישוחקו משחקי טניס שולחן על כל שלל הקטגוריות שהמשחקים הפראלימפיים יודעים להציע – אך זה כבר מידע לכתבה אחרת.
מי השחקנים הבולטים? ומה ההיסטוריה של המשחקים?
השחקנים הבולטים שישתתפו בקטגוריות היחידים כוללים את וואנג צ`וקין ופאן ז`נדונג הסינים (מדורגים 1 ו4 בעולם), פליקס ואלכסיס לברון האחים הצרפתים המלהיבים שהקהל הביתי בוודאי יעודד רבות לאורך ימי המשחקים (מדורגים 5 ו16 בעולם), הוגו קלדרנו הברזילאי (6 בעולם) ולין יאן רו מטייפי (7 בעולם) ינסו גם הם להגיע לפודיום היוקרתי, וגם הנציגים החזקים של יפן – הרימוטו וטוגאמי (9 ו15 בעולם), גרמניה – קיו ואובצ`רוב (11 ו14 בעולם), וקוריאה – ג`אנג וצ`ו (13 ו20 בעולם) ינסו לחולל דרמות באולם המשחקים.
בטוקיו 2020, עשה השחקן הסיני מה לונג את הבלתי יאומן והיה לראשון אי פעם בגברים להגן על התואר האולימפי (ולמעשה לזכות בשתי מדליות זהב רצופות ביחידים). השנה, "הדרקון" (כמו שאוהבים לכנותו) לא ישתתף ביחידים וכבר לא יגן על התואר, אך ישחק ביחד עם ז`נדונג וצ`וקין בתחרות הקבוצתית – אולי בפעם האחרונה כשחקן אולימפי.
"הדרקון" מה לונג - אולימפיאדה אחרונה בקריירה?
אירוע דומה מתרחש בנבחרת הגרמנית, כאשר טימו בול האגדי – גם הוא לא משחק השנה ביחידים, ישחק עם חבריו קיו ואובצ`רוב בטורניר הקבוצתי בפעם האחרונה, לאחר שהודיע לפני מספר שבועות על כך שלאחר פריז 2024 הוא מתכוון לפרוש מהזירה הבינלאומית. ובגיל 45 להשתתף בפעם השביעית במשחקים האולימפיים, זה בהחלט הישג מכובד.
בקטגוריית הנשים תתחרנה כל השחקניות החזקות בעולם, אם כי גם כאן גונבת את ההצגה שחקנית אחת – ולא מהסיבות שתחשבו. זנג ז`יינג, שחקנית נבחרת צ`ילה – עולה להופעת בכורה במשחקים האולימפיים, בגיל 58. כן, זו לא טעות בכתוב, קראתם נכון.
השחקנית מהמוצא הסיני החלה את דרכה בנבחרות הסיניות עד שפרשה בגיל 20, ולאחר מעבר לצ`ילה ושנים של היעדרות - חזרה לשחק, והצליחה להשיג את הכרטיס הנכסף. ללא ספק שחקנית שתעורר השראה אצל שחקנים ושחקניות רבים להמשיך לדחוף קדימה גם כשהגיל כבר לא משחק לטובתם.
יחד עם זאת, זנג היא לא השחקנית המבוגרת ביותר בטורניר - תואר זה שייך לשחקנית מלוקסנבורג שיאה ליאן ני בת ה61 (!), גם היא לשעבר שחקנית נבחרת סין ובעלת מספר הופעות רב במשחקי טניס השולחן האולימפיים.
הטורניר האולימפי עבר גלגולים רבים מאז נכנס למשחקים לפני 36 שנים: המשחקים שוחקו בפורמט יחידים וזוגות, כאשר מאולימפיאדת בייג`ינג 2008 הוחלפו משחקי הזוגות במשחקים קבוצתיים, ובטוקיו 2020 נוספה קטגוריה שלישית של זוגות מעורבים.
טבלת המדליות נוטה רבות לכיוון נבחרת סין, שמחזיקה ב60 מדליות בסך הכל ושולטת בענף ביד רמה לאורך עשורים. בגברים מחזיקים הסינים ב13 מתוך 18 מדליות הזהב שאי פעם חולקו (יחידים, זוגות, קבוצתי), ובנשים המצב אף יותר קיצוני, כאשר 17 מתוך 18 מדליות הזהב שאי פעם חולקו - שייכות לשחקניות נבחרת סין. בקטגוריית הזוגות המעורבים החדשה שנכנסה החל מטוקיו 2020 – הסינים מחזיקים באחת משתי מדליות הזהב היחידות שחולקו עד כה.
יחידי הסגולה שהצליחו לקחת מהסינים את מדליות הזהב:
- ג`אנג ווה ויונג ג`ה הקוריאניות, זוגות נשים, סאול 1988
- יום נאם קיו הקוריאני, האלוף האולימפי הראשון, יחידים, סאול 1988
- ג`ן אובי וולדנר האגדי משוודיה, הזהב היחיד אי פעם מחוץ לאסיה, יחידים, ברצלונה 1992
- ריו סאנג מין הקוריאני, יחידים, יוון 2004
- ג`ן מיזוטני ומימה איטו היפניים, זוגות מעורבים, טוקיו 2020
מיזוטני ואיטו ברגע השיא של נבחרת יפן, משחקי טוקיו 2020
איך משיגים כרטיס כניסה לטורניר האולימפי?
סך הכל 172 שחקני טניס שולחן (86 מכל מגדר) ישתתפו בתחרות באולימפיאדת פריז 2024. רוב המקומות יקבעו על סמך דירוג עולמי ותוצאות בתחרויות בינלאומיות, אך ישנם גם מקומות שמורים למארחת (צרפת) ולשחקנים ממדינות שאינן שולחות נציגים באופן קבוע לאולימפיאדה.
ישנן ארבע דרכים עיקריות עבור ועד אולימפי לאומי להבטיח נציגים ממדינתו בטורניר היחידים באולימפיאדת פריז 2024:
1. מקומות המוקצים דרך קבוצות:
מדינות שהעפילו לטורניר הקבוצתי מקבלות אוטומטית שני מקומות גם בטורניר היחידים, כאשר שני השחקנים בעלי הדירוג הגבוה ביותר קבוצה יתפסו מקומות אלו.
2. הכשרה קונטיננטלית או דירוג עולמי:
22 מקומות מחולקים בין היבשות השונות בעולם, וספורטאים מעפילים דרך תחרויות העפלה רשמיות של אותה יבשת, או דרך הדירוג העולמי שלהם ביחס למכסות היבשתיות.
3. דירוג עולמי ליחידים:
עד 15 מקומות נוספים זמינים בהתאם לדירוג העולמי, אך מספר זה תלוי במספר המקומות הנותרים לאחר שיטות ההעפלה האחרות.
4. מקום אוניברסלי:
מקום אחד ניתן לועד אולימפי ממדינה בה טניס שולחן אינו מפותח מספיק, ועל הספורטאי ממדינה זו יש צורך להופיע ברשימת הדירוג העולמי בתקופה מסוימת.
לתמונת המצב המלאה של כל המעפילים בכל הקטגוריות (גברים, נשים, קבוצתי, זוגות מעורבים), ניתן להיכנס ל-
https://en.wikipedia.org/wiki/Table_tennis_at_the_2024_Summer_Olympics_%E2%80%93_Qualification
תמונת מצב הישראלים?
לצערנו, אין לישראל נציגים במשחקים האולימפיים בטניס שולחן. הייצוג היחיד לישראל אי פעם התרחש ב2004, אז מרינה קרבצ`נקו האגדית עשתה את הבלתי יאומן והעפילו למשחקים דרך טורניר ההעפלה האירופאי, תוך ניצחונות על שחקניות מהטופ האירופאי. בטורניר עצמו הגיעה עד לשלב השלישי, וסיימה במקום ה17 והסופי.
קרבצ`נקו באולימפיאדת אתונה 2024 - הישג השיא (וההופעה היחידה אי פעם) של ישראל במשחקי טניס השולחן האולימפיים
אז את מי אתם מעודדים בטורניר האולימפי השנה? שיהיה בהצלחה לכלל השחקנים והנבחרות! מה שבטוח, מששחקי פריז 2024 הולכים להיות לא פחות ממרתקים.